Klimaskeptiker i BT

Bergens Tidende gjorde seg til talerør for en klimaskeptiker for noen dager siden med et førstesideoppslag. Nå går saken videre på Resett og sikkert andre steder. Hvis du trenger å bli midlertidig deprimert, kan du kikke på kommentarfeltet. Jeg skrev følgende e-post til BT i går:

Hei. Viser til gårsdagens artikkel. Nå høres jeg sikkert ut som en sur gubbe, men den syntes jeg var drøy. Jeg bruker mye tid på å gå klimaskeptikere i møte, blant annet ved å avlive myter og misforståelser, ofte for n-te gang. Det fremstilles ofte som at klimaforskere fornekter at klimaet har variert bakover i tid. Ingenting kunne vært lengre fra sannheten! Det er jo nettopp klimavariasjoner vi studerer.

For eksempel: dette med at klimaet alltid har variert og at det var varmere i tidligere perioder. Det stemmer, men da skyldtes det endringer i solinnstråling, vulkanaktivitet og andre faktorer, og ikke endringer i CO2. Det var en god del varmere for 5-9 tusen år siden enn nå, men dette er det lett å forklare. Jorden roterer rundt sin egen akse med en vinkel på ca. 23,5 grader. Denne vinkelen gjør at vi har årstider. Over lang tid endrer denne vinkelen seg, og for noen tusen år siden var den større. Da var somrene lengre og varmere. Se for eksempel https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum. Klimaskeptikerne utelater denne essensielle informasjonen og later som at alt var likt som nå for flere tusen år siden. Logikken deres er at det var varmere da selv om CO2-nivået var lavere enn nå. Ergo er Mor Nille en sten.

Jeg synes dere som seriøs avis burde gå mer i dybden her og forklare leserne deres noen av disse enkle sammenhengene. Hvis gårsdagens artikkel får stå alene, fremstår dere heller som useriøse ved å gi plass til mildt sagt tvilsomme påstander. Og ja, jeg vet at Tore [Furevik] var inne i artikkelen, men for meg fremsto det som ubalansert i favør skeptikeren.

Jeg var nylig i kontakt med [dere og fikk høre] at BT har bestemt seg for å bruke mer ressurser på klimaformidling. Kanskje litt som The Guardian har begynt å gjøre? Artikkelen deres ville neppe ha nådd forsiden i The Guardian, for å si det forsiktig.

Svaret jeg fikk var ikke på noen måte overbevisende. Jeg antar at BT har fått mye pepper fra klimaskeptikerne for å være «ubalansert». Men hvor ofte ser vi at andre grupper som er skeptisk til en sak fordi de ikke har satt seg inn i saken få plass på førstesiden? Jeg synes BT har oppført seg amatørmessig i dette tilfellet. Det blir stadig tydeligere at det haster med tiltak, og da er det ikke særlig hensiktsmessig med denne typen oppslag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s